Skip to main content

.eю празнува четвъртата си годишнина

3 June 2020

Дългоочакваният домейн .ею (.eu домейнa от най-високо ниво на кирилица) стартира на 1 юни 2016 г. и сега отбелязваме четвъртата му годишнина с близо 2 000 регистрации на имена на домейни на кирилица с .ею.

Тъй като това е важен момент както в историята на .eu, така и в постоянното развитие на многоезичието онлайн, ние разговаряхме с Анелия Димова, експерт по политика в информационното общество, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) на Република България, за да си спомним как започна всичко.

 

  • Как се роди идеята за .ею?

 

Във връзка с развитието на техническите възможности за ползване на интернет домейни, изписани на кирилица, през юни 2008 г. Република България стана първата страна, поискала регистрация от ICANN на свой национален домейн на кирилица.

С членството на България в Европейския съюз от 2007 г. българският език стана един от официалните езици на Съюза. Естествено беше разширяването на тази българска политика за кирилицата в интернет и по отношение на европейския домейн .eu.

Предвид законодателния характер на .eu, Европейската комисия и EURid, регистърът на .eu, бяха компетентните органи, които подадоха искането за делегиране на .ею пред ICANN.

През месец декември 2008г. Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС)  проведе обществено обсъждане/анкета на своята интернет страница с цел да установи дали българските граждани и фирми желаят името на домейна “.eu” да се изписва на кирилица и как.  Въз основа на отговорите бе изготвено предложението за създаването на .ею.

На 1 юни 2016 г. .ею стана реалност и започна да улеснява достъпа до цифровия единен пазар и да подкрепя многоезичието в интернет, позволявайки на европейците да покажат европейската си идентичност онлайн.

 

  • Защо .ею е важно за България?

 

За нас, българите, кирилицата винаги ще бъде в основата на усилията да запазим нашия език и идентичност живи.

Домейните на кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са малка част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корените им са български.

На европейско и световно ниво .ею има важна роля в подкрепата на онлайн многоезичието, което дава възможност на общностите да създават и споделят съдържание на техния роден език и улеснява използването на Интернет от местното население. Това от своя страна увеличава достъпа до разнообразно езиково и културно съдържание и осигурява нови социално-икономически възможности за развитие.